Rijden zonder rijbewijs

26-02-2018

Het eindrapport over de toewijzing van WMO-voorzieningen was nog niet eens aan de raad aangeboden, of het college liet de pers al weten, dat er niets aan de hand was en dat het college de afgelopen jaren goed werk heeft verricht. Maar is dit wel zo, want de conclusies uit het rapport liegen er niet om:

      • Veel ontbrekende werkinstructies.
      • Omgang met medisch advies is onvoldoende geborgd in instructies.
      • Geen privacy-protocol.

Niet echt een mooi rapport, al laat het college ons anders doen geloven. De decentralisaties zijn in 2015 ingegaan. Hierdoor is er een compleet nieuwe afdeling binnen de gemeente ontstaan. Dat deze afdeling tijd nodig heeft om de organisatie op orde te krijgen is onvermijdelijk, en ook dat hierbij fouten ontstaan. Van wezenlijk belang is echter wel, dat de werkinstructies op orde zijn en dat ook de privacy van de cliënten gewaarborgd is. Deze zaken hadden naar de mening van B06 één van de eerste aandachtpunten moeten zijn bij het uitbouwen van de organisatie.

Na drie jaar decentralisaties blijken deze zaken nóg niet op orde te zijn. Is dit acceptabel voor B06? Nee, dit zijn elementaire processen, waar de wethouder het na vier jaar niet voor elkaar heeft gekregen, om dit in de organisatie in te bedden. Naar onze mening is de wethouder dan ook niet capabel om deze afdeling verder te leiden en is het te danken aan de kwaliteiten en inzet van de ambtenaren, dat de wethouder zo lang uit de wind is gebleven. Het had de wethouder gesierd, als hij afgelopen donderdag zelf was opgestapt.

Afgelopen zaterdag pruilde wethouder Sluiter in de Gelderlander, dat de oppositie had zitten slapen als er zoveel fout zou gaan. Het feit dat er gelukkig heel veel goed gaat bij de WMO-voorziening wil echter niet zeggen, dat de procedures op orde zijn en de privacy is gewaarborgd. Ook alle coalitiepartijen hadden last van deze zichtvernauwing: De meeste aanvragen worden goedgekeurd, dus de aanvragers moeten niet zeuren en het systeem klopt dus. Het is als rijden zonder rijbewijs: zolang er geen ongelukken gebeuren is er niets aan de hand en hoeft de bestuurder niet te worden aangesproken.

Het leek afgelopen donderdag wel of er twee versies van het onderzoeksrapport in omloop waren met verschillende conclusies! Onbegrijpelijk dat de conclusies door de coalitiepartijen Lingewaard.NU, LBL, VVD en CDA opzij werden gezet, alleen maar om dit college de eindstreep te laten halen. Of om wethouder Sluiter te citeren: “Met de verkiezingen op komst profileren ze zich ineens”. Niet dus!

Lees ons verkiezingsprogramma en stem op 21 maart B06

 

Dit hebben we bereikt